Jaké míry musí mít modelka? Část první.

Polaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelek

   Nejčastějším dotazem, se kterým se setkávám, je, jaké míry jsou pro práci modelky ideální. Jako na většinu otázek, ale ani na tuto není jednoduchá odpověď a ideální míry záleží na několika faktorech. Jak to tedy skutečně je? 

   Nejprve je důležité si položit otázku, jaký typ modelky bys mohla být. Jsi spíše komerční typ, vhodný na focení plavkových kampaní nebo takzvaný high fashion typ a hodíš se spíše pro přehlídky? Nebo máš herecký talent a chtěla bys hlavně točit reklamy a jednou třeba i filmy? Typy modelek a prací, pro které se nejvíce hodí, samozřejmě nejsou nikdy pevně dány a některé modelky se hodí na všechny typy zakázek. Vždy je ale dobré si uvědomit, jakým klientům by ses mohla líbit a na jaké cílíš.

   Jakmile máš zodpovězenou tuto otázku, snáze se zorientuješ v tom, jaké míry by sis měla udržovat. A tady jsou mé největší poznatky, které jsem během těch osmi let modelingu nasbírala.

Polaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelekPolaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelek

1) Nejdůležitější jsou míry přes boky

Míry v pase se řeší pouze pokud tvá postava nevypadá souměrně nebo jej nemáš pevný. Míry přes prsa se většinou vůbec neřeší, tedy pokud modelka nemá fotit plavky nebo prádlo. Pak je na klientovi, jakou velikost podprsenky u modelky hledá.


2) Čím menší jsi, tím bys měla mít menší míry

   Pokud máš 170 cm, tak bys měla mít menší míry než modelka, která je vysoká 181 cm. Jde o to, aby tvá postava vypadala souměrně a pokud jsi menší a máš drobnější míry, budeš působit vyšší.


3) Komerční modelka může mít větší míry než modelka, co chodí přehlídky na Fashion Weeku

   Máš 170 centimetrů a hodíš se hlavně na focení plavkových katalogů? Pak můžeš mít míry trochu větší a působit tak více sexy. Pokud ale modelka fotí jiné typy zakázek a hodí se více pro high-fashion klienty, tak po ní mohou požadovat drobnější míry, aby se vešla do vzorků kolekce.

Polaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelek

4) Pokud chceš jen točit reklamy, míry řešit nemusíš

   Klasický modeling tě nezajímá a chceš jen točit televizní reklamy a sem tam si jen něco nafotit, když přijde zajímavá nabídka? Pak se s mírami nemusíš tak trápit a pouze si udržuj pevnou a líbivou postavu. Toto odvětví modelingu je to nejméně striktní na požadavky výšky a míry modelky a soustředí se spíše na herecký talent a zajímavost tvého vzhledu. 


5) Každý trh je jiný

   V Praze, Paříži, Itálii, v Miami nebo Tokiu mají jiné požadavky na míry. Každá agentura má jiné klienty a každý klient hledá něco jiného. Navíc se tyto požadavky a obecně trendy mění velmi rychle a je snadné se v tom ztratit. Moje rada tedy zní: poraď se svou agenturou, jaký typ modelky jsi, na jaký trh se nejvíce hodíš a jaké zakázky můžeš během své kariéry očekávat. Z toho všeho vyplyne, jaké míry by sis měla udržovat.


6) Ideální míry 90-60-90 jsou mýtus

   Opravdu. Věřte mi. Ani Candice Swanepoel takové míry nemá. Přes prsa má na stránkách německé modelingové agentury Modelwerk uvedeno 87cm, v pase má 60 cm a přes boky 88cm. Agentura Elite models Paris na svém webu píše u modelky Sara Sampaio míry 81-58-86. Ani celosvětově známé topmodelky nemají tyto "ideální míry", takže ani ty je mít nemusíš.


7) Narůstá poptávka po plus size modelkách

   I když pomalu, ale jistě se rozšiřuje poptávka po modelkách s různými konfekčními velikostmi. Takže pokud nemáš zrovna míry klasické modelky, jak ji standardně vnímáme, nemusí to znamenat, že se nemůžeš věnovat modelingu. V plus size modelingu nedokážu říct, jaké míry bys měla přesně mít, ale každopádně by tvé tělo mělo být zpevněné a hlavně by ses v něm měla cítit dobře. Díky sebevědomí bude úplně jedno, že tvá konfekční velikost není 36.

Polaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelekPolaroidy, modelkovské polaroidy, míry modelek

   Tak co? Odpověděla jsem na tvou otázku, jak to s modelkovskými mírami opravdu je? A co si o tom myslíš ty? Stojí podle tebe za to, udržovat si štíhlou postavu jen kvůli práci modelky nebo si radši dopřeješ něco dobrého na zub? Poděl se o svůj názor v komentářích pod tímto příspěvkem! A já doufám, že vás všechny tento článek bavil a něco nového jste se dozvěděli. Brzy se můžete těšit na pokračování!

Komentáře