Co si obléct na modelingový casting?


Každodenní přemýšlení, co si obléct na sebe, je noční můra sama o sobě. Když se ale musím obléct na casting, je to ještě horší. Člověk by si na tom měl dát záležet. Od určité doby jsem si ale uvědomila několik věcí, takových pravidel, které jsou pro výběr outfitu na casting nejdůležitější a hned se mi rozhoduje snáze.


Musíš se cítit dobře a pohodlně

   Tohle je ze všeho nejdůležitější. Protože když si vezmeš skvělý outfit, ve kterém se nebudeš cítit uvolněně, bude tě stresovat a nervozita tě vykolejí. Nesoustředěnost pak může negativně ovlivnit tvoje chování a můžeš špatně zapůsobit na klienta nebo scouta zahraniční agentury. Sebevědomí je klíčem k úspěchu. Budeš pak působit, že se o sebe dokážeš postarat, a že víš co děláš. To může být klíčové při rozhodování zahraniční agentury o tom, jestli ti nabídnou spolupráci a pozvou tě na několik měsíců do zahraniční. Když budeš působit sebejistě, budou totiž vědět, že se v cizím městě jen tak neztratíš. 
   Takže na co by ses měla soustředit? Hlavně si dej pozor na správnou velikost oblečení. Pokud ti budou malé kalhoty, které tě budou tlačit, neoblékej si je a nebo ještě lépe, vůbec si je nekupuj. Jestli si z nich vyrostla, daruj je menší kamarádce, mladší sestře nebo na charitu. Naopak příliš volné oblečení může působit, že se do něj tak trochu schováváš. Radši si dej v obchodě na čas a vyzkoušej si více velikostí a kup si jen takový kousek oblečení, který ti opravdu padne a nebude tě nikde tahat nebo naopak na tobě nebude volně viset. 



Ať jde vidět tvoje postava

   Druhů castingů je mnoho, klienti pokaždé hledají jiné typy dívek pro různé zakázky, ale vždy je potřeba, aby si tě klient nebo scout mohl dobře prohlédnout. 
   Při castingu se scoutem ze zahraniční agentury je toto pravidlo ještě důležitější. Scout si tě totiž nepotřebuje představovat v určité roli, ale spíše potřebuje vidět tvoji flexibilitu. Proto bys měla ukázat jakou máš postavu a obléci si spíše něco přiléhavého. Legíny, skinny jeans, tílka, v zimně zase přiléhavé roláky, to jsou vždy ideální volby. Naopak oversize tričkům, dlouhým volným sukním nebo šatům se vyvaruj. Ty se hodí na pláž, aby ses chránila před sluníčkem, ale na castingu bys v nich nezazářila jednoduše proto, že by si tě nikdo nemohl pořádně prohlédnout.




Vyvaruj se divočině

   Je potřeba si uvědomit, že modelingové castingy nemají odhalit tvůj skrytý talent pro módu a design. Když si oblečeš různé barevné vzory a výrazné střihy od hlavy až k patě, tak na sebe zaručeně upoutáš pozornost, ale ne takovou, jakou by sis v ideálním případě představovala. Musíš působit tvárně, aby si tě návrhář dokázal představit v jakémkoli jeho modelu. Vybírej si proto neutrální barvy jako je černá, šedá, bílá, hnědá a jednoduché střihy. Prostě vsaď na takzvané basic kousky, které můžeš nosit stále dokola a nikdy nevyjdou z módy. Tímto trikem také ušetříš, protože nebudeš muset každou chvíli shánět nové oblečení podle nejnovějších trendů. 
   Co se týče doplňků, poradila bych ti držet se stejného pravidla. Příliš výrazné doplňky na castinzích nejsou žádoucí. Že jsi viděla nějakou topmodelku nebo blogerku nosit výrazné barevné sluneční brýle, obrovské barevné náušnice a ještě k tomu několik dalších doplňků? To je sice super, ale na casting se to prostě nehodí. Jednoduchý řetízek a náušnice jsou v pořádku, ale i takové doplňky si modelky častokrát před castingem sundávají. 




Na nic si nehraj

   Tohle pravidlo dost souvisí s tím prvním, protože pokud se budeš oblékat do něčeho, co by sis jindy vůbec neoblékla, nebudeš se cítit ve své kůži. Celý outfit by ti měl sednout nejen velikostně, ale i stylově. Chápu, že celý článek píšu o tom, aby se modelka na casting oblékala neutrálně, ale to neznamená, že musí vypadat stejně jako všechny ostatní a nemůže si svůj castingový outfit vyladit podle sebe. Nemáš ráda černou? Nevadí, nos třeba modré jeany a bílá trička s vtipnými nápisy, jestli jsi veselá povaha. Máš ráda elegantnější oblečení? V létě klidně zvol jednoduché šaty nebo krátkou sukni a tílko nebo košili bez výrazných vzorů. Možností máme v dnešní době opravdu nekonečně mnoho, takže i jednoduchý outfit může ukazovat tvůj styl a povahu.




Přizpůsob oblečení druhu castingu

   Víš dopředu, na jaký casting jdeš? O jakou značku se jedná a jak vypadají jejich předchozí kolekce? Využij tuto svoji výhodu a přizpůsob se stylu klienta. Jdeš na casting pro pestrobarevnou značku Desigual a máš perfektně padnoucí příjemný červený svetr jednoduchého střihu? Veselou výraznou barvou tohoto klienta určitě potěšíš. Je tvůj casting na katalog bot? Ukaž svoje dlouhé hubené nohy v jeanových kraťasech a pokud je chladno, tak si pod ně dej černé silonky a je to. Pokud jde o casting pro některou z nejluxusnějších značek, vsaď vždy na jistotu skinny modrých nebo černých jeanů a obyčejného trička. 




   A na závěr bych vás chtěla uklidnit, že velká část modelingových agentur se svými modelkami probírá, jak by se měly oblékat na castingy. Některé z nich dokonce chtějí vidět, jaké oblečení modelky vlastní a radí jim, které kousky jsou na castingy vhodné, a které by nosit neměly. Tyto rady neznamenají, že už si vyloučené oblečení nesmí nikdy vzít na sebe, ve svém volném čase rozhodně můžou, jen na castingy ne. Nemá cenu to brát osobně, protože to tak ani nikdo nemyslí. Agentura se svým modelkám snaží vytvořit nějakou image a té přizpůsobují i její prezentaci na castinzích, včetně jejího oblečení. Navíc každý trh každé země je odlišný a oblečení, které vám schválí v Hong Kongu nebo Milánu se nemusí líbit agentuře v Paříži a naopak. I tohle je součást práce modelky a agentury to dělají s tím nejlepším úmyslem. 

   Tak hodně štěstí na castinzích! A nezapomeňte mě sledovat na mém instagramovém profilu @dominikamedek!

Komentáře