Blog: Luxusní dovolená v Dubaji


   Sice pozdě, ale přeci! Minulý podzim jsme s manželem spontánně a na poslední chvíli vyrazili na týdenní dovolenku do Spojených Arabských Emirátů. Bez velkých příprav jsme se rozhodli utéct z Prahy a prozkoumat další zemi, kde jsme do té doby ještě nebyli.

   Jeden z nejtolerantnějších muslimských států k cizincům má dvě zásadní výhody. Celoroční teplo a příjemnou leteckou vzdálenost. Šest hodin bez přestupu a častokrát za dobrou cenu, je velké lákadlo a člověk tak může uniknout před nepříjemnou evropskou zimou a nemusí kvůli tomu přes půlku světa. Žádný jet lag vás nebude otravovat. A to pro mě byla příjemná změna. V říjnu tam byly teploty už příjemnější, ale nejlépe je tam prý v lednu a únoru. Naštěstí jsou si tamní obyvatelé vědomi toho, že jejich město je uměle vybudované uprostřed pouště a jsou na to perfektně vybavení klimatizacemi a ochlazovanými bazény. A to není rozmar, to je nutnost, protože jinak byste se z vody vyhřáté sluncem opravdu mohli opařit.  



   Jako ubytování jsme si vybrali bussines hotel u nově vybudovaného vodního kanálu Dubai Creek. Nejsme velcí fanoušci rodinných hotelových komplexů s animátory u bazénu, takže jsme si vybrali menší byznysový hotel s bazénem na střeše a výhledem na Burj Khalifa v dáli. Al Bandar Rotana byl jeden z mých nejoblíbenějších hotelů, kde jsem kdy byla a můžu jej všem stoprocentně doporučit. Mají skvostné snídaně, servis i čistota byly bezchybné a celkový design hotelu byl moderní a příjemný. Asi deset minut chůze od hotelu je zastávka metra, která vede k Dubai Mall, Burj Khalifa a dál na jižní část města. Hotel ale zároveň poskytuje bezplatný shuttle bus na pláž La Mer a právě k Dubaj Mall, takže pokud nechcete využívat metro, nemusíte. 




   Pláž La Mer mi doporučila skvělá makeu-up artistka @adriana_kozmo při jednom z našich společných focení pro @bibloo, která byla v Dubaji pár měsíců přede mnou. Tímto bych jí chtěla poděkovat, protože tahle pláž byla opravdu TOP! Protože byla otevřená veřejnosti teprve krátce, nebyla ještě v době naší návštěvy vůbec přelidněná. Naopak na nás působila chvílemi až příliš prázdná, ale to je přeci jen ta lepší varianta, než se tlačit se stovkami lidí na jednom místě. Krásných pláží s čistým mořem a pohodlným přístupem do něj jsem už v životě viděla spoustu a jsem za to opravdu vděčná. Dovolenky v Karibiku mě popravdě dost rozmazlily, to nemá cenu zastírat. Ale La Mer má neuvěřitelné zázemí, které na většině karibských ostrovech chybí. A že si na něm dali opravdu záležet, to je vidět hned po pár okamžicích. Toalety na mnoha místech, malá obchodní promenáda, obchůdky s občerstvením, bary a restaurace, pronájem lehátek, slunečníků, ale i ručníků, soukromé sprchy s převlékárnami, spousta zeleně a dokonce i míst na pořízení perfektní instagramové fotky. I přes to, že mluvíme o muslimské zemi, nemusíte se bát, že byste nemohli nosit na pláži plavky, jen si přes ně nezapomeňte něco přehodit, až se půjdete občerstvit do jedné z přilehlých restaurací.




   Dubai Mall myslím nemusím příliš obšírně komentovat. Obchodů je tam opravdu hodně, my jsme navštívili i tamní akvárium a podvodní zoo. Hlavní atrakcí jsou ale obrovské fontány a promenáda okolo nich, ze které máte perfektní výhled na vodní světelnou show. Ta se koná od 18 do 22 hodin každých 30 minut. Zkuste si najít místo ke stání na balkoně druhého patra Apple store v Dubai Mall, uvidíte tak celou show ještě lepší perspektivy. Můj tip na rychlé občerstvení během nákupů a šmejdění po okolí je Pret à Manger s nejlepším avokádovým wrapem. Must-see je ale především výhled na město z nejvyšší budovy světa. Burj Khalifa je tak vysoký mrakodrap, že i když se můj manžel bojí výšek, tak je celý ten pohled tak neuvěřitelný, že to jeho mozek nedokázal správně zpracovat a vůbec se u něj obvyklý strach nedostavil. Takže pokud máte s výškami také problém, je dost možné, že tady se u vás také neprojeví a nebudete si tak muset tento zážitek odepřít. 



   Krásná procházka, kterou byste určitě také měli absolvovat je ještě kousek jižněji od známého hotelu Burdž al-Arab ve tvaru plachetnice a to okolo Dubai Marina. Další nově vybudovaná čtvrť s vodním kanálem má okolo něj překrásnou promenádu s obchůdky, hotely, restauracemi a dalším nákupním centrem. Pochopitelně je ale nejzajímavější venkovní okolí a pokud budete mít na výběr, vyrazte tam v podvečer, kdy teploty klesnou a tamní atmosféra bývá ještě příjemnější. 




   Tak to je z mých doporučení a zážitků z Dubaje všechno. Město na mě oproti jiným dovolenkovým destinacím zapůsobilo hlavně svým luxusem a neuvěřitelnou rychlostí, jakou se rozvíjí, ale o to víc mu častokrát chybí nějaké osobité kouzlo a historie. Tu v Dubaji rozhodně nenajdete, ale pokud ji nebudete čekat, nebudete zklamaní. Jestli bych se do Dubaje chtěla někdy vrátit? Nejsem si jistá. Pokud se sem už nikdy nepodívám, litovat toho nebudu právě kvůli nepřítomné historii, památkám a osobitosti. Město je velmi bezpečné, ale samostatně cestující ženy se mohou setkat s nepříjemnými pohledy ze strany místních obyvatel. To platí především pokud budou mít turistky na sobě vyzývavé oblečení, které může být chápáno jako nerespektování místních kulturních zvyklostí. Mluvím teď z vlastní zkušenosti a jde pouze o můj osobní názor, který se od názorů ostatních může lišit. Všechno má své pro a proti, ale pravdou je, že pokud budeme zase jednou chtít narychlo utéct z Prahy do tepla, budeme nad Dubají opět uvažovat hlavně kvůli její poloze a dostupnosti a je dost možné, že i když to není moje nejoblíbenější město, nakonec se tam přeci jen vrátíme. 

   Fotky na památku nám vyšly náramně, takže je možné, že až si je budeme jednou po delší době prohlížet, potáhne nás to do Emirátů zpátky. Taky všechno dokumentujete, jako my? Nebo se raději více soustředíte na dovolenkování a na nějaké focení nebo natáčení videí nemáte čas ani náladu? Pište tady do komentářů a nebo na můj instagramový profil @dominikamedek, kde pravidelně postuji všechny možné novinky z mého života. Tak zatím ahoj a těšte se na nové články!








#Dubai #summervibes #modeloffduty #ootd #UAE

Komentáře

  1. Super shrnutí :) Já si fotky z cest dělám moc ráda a část z nich si potom i nechám vyvolat. Člověk nikdy neví, jestli se na místo vrátí a fotky jsou krásná vzpomínka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat