Máš šanci stát se modelkou?

   Zdá se, že stát se modelkou by chtělo více dívek, než si vůbec umím představit. Hodně z vás je zvědavých, jak se k modelingu dostat a jak to všechno vlastně funguje. Která z vás má ale šanci, se na přehlídková mola opravdu dostat? Nejde jen o krásu, ta úspěch nezaručí. Jde o souhrn vlastností, které tvoří ten správný mix pro to, aby modelka skutečně prorazila.

   Na úvod bych chtěla především zdůraznit, že i modeling podléhá trendům a typy modelek, které jsou ve světě úspěšné, se časem mění. Ideál krásy je v každé zemi jiný, ale já se chci v tomto článku zaměřit na pravidla, která platí v profesionálním modelingu obecně. Mým cílem není někoho urazit nebo ho demotivovat, aby si plnil své sny. Naopak bych chtěla pomoci všem, kdo uvažují nad modelingovou kariérou, aby zjistil, jaká jsou pro tuto práci kritéria a proč tomu tak je. 

Výška modelky

   Ano, modeling je o vnějším vzhledu a to hned na prvním místě. Nejdůležitějším parametrem a podmínkou pro to, abys mohla o modelingu vůbec uvažovat, je výška. Většina agentur požaduje minimální výšku 172 centimetrů a maximálně 182 centimetrů. Jsou ovšem i malé výjimky, kdy agentury nabídnou spolupráci dívkám, které mají pouhých 170 centimetrů nebo jsou o dva nebo tři centimetry nad limitem. Pokud máš jen 160 centimetrů a už si myslíš, že moc nerosteš, nedá se nic dělat, ale modelka z tebe nebude. Pokud jsi takto vysoká (respektive nízká), ale je ti teprve 11 let a stále rosteš, také do agentury ještě nepiš a raději si počkej, až budeš mít aspoň těch 170. Pokud bys to ale stejně nevydržela a do agentury své fotky poslala, dostaneš zřejmě odpověď o tom, že musíš počkat než vyrosteš. Může se stát, že si tě do agentury pozvou, abyste to spolu probrali osobně, ale mnoho s tebou nenadělají.
    Proč je výška modelky tak důležitá? Už jsem dokonce slyšela námitky některých slečen, že je to přeci diskriminace. Svým způsobem mají pravdu, ale podmínka určité výšky modelky má své opodstatnění. Oblečení, které modelky předvádějí je většinou ušité dopředu a návrhář ještě neví, kdo je předvede. Současně má představu o tom, jak mají šaty proporčně vypadat na postavě, a tak šije celou svoji kolekci. Modelky proto musejí být podobně vysoké, aby jim outfity správně sedly. Jednoduchý příklad jsou kalhoty, ty modelce nemohou být ani příliš dlouhé ani krátké a to samé platí u ostatních modelů. Celkově jsou v modelingu žádoucí dlouhé nohy a vysoká souměrná postava. Limitující je tím pádem nejen nedostatečná výška, ale i příliš vysoká dívka nemůže být modelkou, protože by jí bylo oblečení krátké a v porovnání s ostatními modelkami by na přehlídce příliš vyčnívala. A věřte mi, návrháři nechtějí zbytečně ztrácet čas přešíváním všech svých modelů tak, aby modelkám sedly. Malé úpravy se sice velmi často dělají, ale těžko budou zkracovat nebo prodlužovat sukni o 20 centimetrů, aby bylo poznat, že je původně zamýšlena jako sukně těsně nad kolena. 
   

Míry a tělesné proporce ideální pro modeling

   Už jste asi slyšeli o novém trendu "plus size" modelek, ale o tomto druhu modelingu mnoho nevím, proto se zaměřím na standartní míry modelek, které jsou vyžadovány ze stejného důvodu jako jejich výška. 
   Jak už jsem částečně zmínila v předchozím bodě, návrháři šijí vzorky své kolekce v jedné velikosti a ty se pak předvádějí na přehlídkách a fotí v kampaních a dalších propagačních materiálech včetně časopisů. Až později podle poptávky šijí další velikosti ve větším množství. Do té doby ale může existovat pouze jeden jediný kus outfitu a to v malé velikosti, do které se modelka musí vejít. Že se do šatů velikosti S modelka nevejde? Návrhář z velké pravděpodobnosti nebude šaty přešívat, ale prostě si vybere modelku, která se do nich obleče a budou jí sedět tak, jak si návrhář představuje. 
   No a jaké míry bys měla jako modelka mít? Obecné pravidlo je mít přes boky maximálně 90 centimetrů a v pase nejlépe okolo 60 centimetrů. Ideální míry pro každou modelku jsou individuální a závisí na její výšce, tělesných proporcích a také na druhu klientů, kteří si ji objednávají. Modelka s výškou 181 centimetrů může mít přes boky 90 centimetrů, ale pokud má pouze 171 centimetrů, měla by mít centimetrů méně, aby její postava vypadala souměrně. Pokud však nižší modelka fotí hlavně spodní prádlo a komerční zakázky, mohou klienti chtít, aby měla více ženskou postavu a tím pádem i těch 90 centimetrů přes boky. Po modelce, která má například 175 centimetrů a pracuje spíše pro takzvané high fashion klienty, může agentura vyžadovat i 88 centimetrů přes boky a méně než 60 centimetrů přes pas. Míry přes hrudník se příliš neřeší. 
   Pro vaše uklidnění chci ale dodat, že pokud nemáte v současné době ideální míry pro modeling, nezoufejte. Na postavě se dá vždycky pracovat a pokud agenturu zaujmete a uvidí ve vás potenciál, který chtějí rozvíjet, dají vám spoustu užitečných rad, jak si postavu zdravě vylepšit a především udržovat dlouhodobě. Jejich přístup ke každé modelce je individuální a záleží na tom, jaký máte typ postavy. Podle toho se vždy rozhodují, jaké míry by měla daná dívka mít. 
   A ještě jedna zajímavost, kterou příliš dívek netuší. V Evropě se vůbec nehledí na váhu modelky a měří se pouze míry. Tedy jestli se vejde do oblečení. V Asii se sice stává, že vás v agentuře váží, ale pokud máte míry v pořádku, je jim vlastně jedno, jaké číslo váha ukazuje, pokud to číslo v průběhu vašeho pracovního pobytu neroste. Takže pokud máte přes boky 87 centimetrů a vážíte při tom 59 kilogramů a máte potřebnou výšku, je velká šance, že svou postavou zaujmete nejednu agenturu.

Ideální věk začínající modelky

    Neexistuje nic jako univerzální odpověď na otázky, kdy přesně by měla modelka začít svoji kariéru. Pro každou je to jiný věk a to z mnoha důvodů. Nejde jen o to, aby dostatečně fyzicky vyrostla a vyspěla, ale především o její psychickou připravenost vydat se sama do zahraničí a tam pracovat. Prvním krokem je vždy podpis smlouvy s mateřskou agenturou, která modelce hledá zastoupení v zahraničí. Práce modelky je hodně o tom být sama a dokázat se o sebe postarat i v cizí zemi. Na to je potřeba, aby byla dostatečně vyzrálá, uměla se domluvit v angličtině a nepotřebovala při všem doprovod rodičů nebo někoho z agentury. 
   Tak jako s postavou, tak i na těchto kvalitách se dá pracovat a pro to, aby tě nějaká agentura objevila a nabídla ti spolupráci, nemusíš hned umět všechno a být stoprocentně samostatná. Důležité je, aby ses chtěla něco nového naučit a nebála se. To někdo cítí už ve dvanácti letech a někdo v sedmnácti. Pokud ti je dvanáct let, tak na tobě bude agentura několik let pracovat především v Česku a až budeš připravená, tak teprve budeš cestovat do zahraničí. Pokud začneš s modelingem v sedmnácti, tak je pravděpodobné, že se do zahraničí dostaneš rychleji po svém objevení, protože na to asi budeš už jazykově vybavená a budeš mít celkově více životních zkušeností. Některé modelky začaly svoji kariéru dokonce po svých dvacátých narozeninách, ale v pozdějším věku (třeba v pětadvaceti), se už moc holkám nechce měnit svůj život naruby a začít cestovat po světě. 
   Moje rada ohledně věku zní, pokud je ti 13 až 20 let, neváhej a přihlas se do jedné z modelingových soutěží a nebo pošli své fotky a míry do některé z pražských agentur. Kontakt na agenturu najdeš na jejich webových stránkách, Instagramu nebo dokonce mají některé agentury pro nové tváře přímo online dotazník, který stačí vyplnit.

Zajímavý a jedinečný vzhled

   Myslím si, že díky všem těm modelingovým soutěžím, už spousta holek ví, že agentury nehledají jen prvoplánovou krásu a může je zaujmout i dívka, která si o sobě rozhodně nemyslí, že by mohla modelkou být. Určitě můžeš být modelkou, když jsi "obyčejně hezká", ale neztrácela bych naději, i když ti přijde, že máš nějaké nedokonalosti. Pihy, odstáté uši, mezera mezi předními zuby. To všechno mohou být naopak tvoje přednosti, které tě odliší od ostatních modelek a dělají tě unikátní. Častokrát se stává, že ty dívky, které si o sobě nikdy nemyslely, že jsou krásné, objeví modelingový scout (hledač talentů) a stanou se z nich opravdu úspěšné modelky, jejichž krásu obdivuje celý svět. 
   Nejde konkrétně říct, jaký obličej modelingové agentury hledají, ale proto si tě prohlédnou na fotkách, co jim pošleš a pak tě pozvou na schůzku, aby si tě prohlédli osobně. Výběr modelek je velmi individuální a to, že tě odmítnou v jedné agentuře, neznamená, že nemůžeš začít spolupracovat s jinou. 


Fotogeničnost a schopnost pózovat

   Fotogeničnost je jedním z nejdůležitějších faktorů, podle kterých si agentury své modelky vybírají. Zjednodušeně jde o seskupení ploch a linií, které na fotce vypadají dobře (díky, Wikipedie). Jestli jsi nebo nejsi fotogenická neovlivníš a být krásná ve skutečnosti nemusí nutně znamenat, že se tvoje krása přenese přes objektiv na fotku. Někdo to prostě má v sobě a ten, kdo ne s tím nic nenadělá. Na čem ale pracovat můžeš a dokonce bys i měla, je tvoje schopnost pózovat a měnit výrazy tváře. Tím nemyslím, abys uměla předvést grimasu imitující řev tygra nebo něco podobně bláznivého, jak si někteří myslí. Jde o přirozenost, která je v modelingu žádoucí a je vidět na výsledných fotkách. Agentury si tě k sobě do kanceláře pozvou i právě proto, aby zjistily, jestli jsi fotogenická a jak se chováš před foťákem. Neboj se, jestli se stydíš a nemáš nikoho, kdo by ti ukázal, jak bys měla přirozeně pózovat. Agentury častokrát pořádají hodiny pózování a přehlídkové chůze zdarma a časem si tyto věci osvojíš díky svým pracím.

Dostupnost modelky a její osobnost

   Posledním, ale stejně tak důležitým kritériem, zda se můžeš stát úspěšnou modelkou, je časová dostupnost. Nikdo se na tebe nebude zlobit, že ještě chodíš do školy. Naopak tě budou podporovat v tom, abys dostudovala minimálně střední školu. Pokud je ti třináct let, bude pravděpodobně chvíli trvat, než vycestuješ pracovně do zahraničí, ale do té doby na tobě bude agentura pracovat v České republice. Měla by jsi být tedy připravená a domluvená s rodiči, že budeš čas od času jezdit do Prahy na castingy, focení, přehlídky a podobně. Pokud ti škola nebo rodiče neumožní se nikdy uvolnit a něco málo zameškat, nebude možné, abys se svojí modelingovou kariérou začala. I kdyby se ti podařilo získat s agenturou smlouvu, budou potřebovat tvůj čas, aby s tebou mohli něco dělat. Rozmyslí si tedy před sháněním agentury, jestli o modeling vůbec stojíš a jestli je pro tebe reálné dojíždět do Prahy, kde se pořádá většina castingů a prací. Ze začátku nebudeš hned vydělávat a naopak si budeš muset zajistit transport do Prahy a nějaké peníze na útratu, takže je potřeba, abys s tím počítala a zvládala to. Jestli už teď ale víš, že máš příliš nabitý program na další měsíce/roky dopředu a nechceš se vzdát svého volného času, modeling pro tebe nebude ta nejlepší volba. Existuje sice mnoho malých lokálních agentur v každém větším městě, ale pokud bys chtěla dělat opravdu profesionální modeling na světové úrovni, neztrácej s nimi čas. Žádné jiné než pražské modelingové agentury nemají kontakty a know how, jak tě na tu nejvyšší úroveň modelingu dostat! Navíc je často těžké poznat, které z nich jsou opravdové agentury a ne jen nějaké firmy podvodníků. 

   Říká se, že ty největší topmodelky svým příchodem do místnosti okamžitě změní atmosféru, která tam panuje. Mají v sobě něco zajímavého, co ostatní fascinuje a nutí je, chtít s nimi trávit čas a spolupracovat znovu a znovu. Může být prostě veselá povaha, mít zajímavé zájmy, být vtipná, upovídaná nebo prostě roztomile stydlivá. Hlavně by měla být svá a nepředstírat, že je někdo jiný. To je důležité hlavně na začátku kariéry, protože díky tomu se budeš v roli modelky cítit lépe a uvolněněji. Že se stydíš a nevíš, co tě v modelingu čeká? Tak to má na začátku každá a až postupem času získá potřebné sebevědomí. Především by jsi ale měla mít chuť se učit něčemu novému, mít touhu tvořit něco kreativního, umět poslouchat rady ostatních (ať už je to tvůj agent, fotograf nebo třeba reklamní režisér) a být zodpovědná. Měla bys brát modeling vážně, ne jen jako zábavu, ale hlavně jako práci a přistupovat k ní profesionálně. Pro spousty lidí je to jak zdroj obživy, tak celý jejich život a ty bys to neměla brát na lehkou váhu. Stačí několik nezodpovědných přešlapů, kvůli kterým přijdeš o zakázky a už s tebou nebudou chtít ani klienti ani agentury spolupracovat, protože se na tebe nebudou moct spolehnout.


   Teď už víte, co všechno agentury posuzují, když hledají nové tváře modelingového světa. Není toho zrovna málo a jejich výběr je velmi subjektivní. Tak jako vám se může líbit nějaký kluk, který vašim kamarádkám připadá nezajímavý, tak stejně může zaujmout dívka modelingovou agenturu, i když by to do ní její okolí nikdy neřeklo. Bez trochy štěstí to nepůjde. Když nebudete mít štěstí, tak nikdy nenarazíte na toho správného člověka, kterého oslovíte a oblíbí si vás natolik, že se bude snažit vám s kariérou modelky pomoci. Můžete být pro svět modelingu naprosto perfektní, ale když nebudete mít štěstí, nikdy se k této profesi nedostanete. Takže pokud to štěstí máte a ta příležitost se vám naskytne, neváhejte a využijte ji naplno! Držím vám všem palce a pište mi tady nebo na mém instagramovém profilu @dominikamedek cokoli, co by vás ještě zajímalo! Zatím ahoj!

Komentáře