Jak se oblékají české modelky?

   Na molech jsou modelky často vidět v těch překrásných, extravagatních, naprosto nepohodlných a nepraktických šatech. Jak se ale oblékají české modelky ve svém volném čase? Co si nejraději oblékají na castingy, aby zaujaly návrháře?

   Už jsem tu několikrát psala, že mě baví kontrasty, kdy mám během práce na sobě oblečené šaty za statisíce a domů se vracím "sockou". Velká část modelek to ani jinak mít nemůže, protože ještě nejsou ve věku, kdy by si mohly udělat řidičák a jezdit do práce autem. Když pak starší (zletilé) modelky cestují po světě, také nemají přístup k vlastnímu autu, takže u nich opět převládá používání hromadné dopravy.


   Kontrast je také vidět na stylu oblékání modelek po celém světě. Během focení a přehlídek si modelky mohou vyzkoušet různorodé střihy a materiály oblečení a užijí si tak divočinu, aniž by si dané kousky musely kupovat. Výhodou je, že díky své práci modelky brzy zjistí, v jakém oblečení se cítí dobře, jaké střihy jim lichotí a poznají módní trendy ještě dříve, než se dostanou k ostatním. To pak ukazují na svých outfitech, ale spíše jsem vypozorovala jiný trend. Nadčasovost a pohodlí se zdají být ta hlavní kritéria při výběru oblečení většiny modelek. Protože ve své práci můžou vidět, jak rychle se trendy mění a spousta věcí se každých pár let zase vrací, nemají takovou tendenci nejnovějším trendům podléhat. Řídí se spíše instinktem a převažuje u nich obliba minimalismu. 
   Jedním z důvodů, proč jsou mezi modelkami oblíbené především jednoduché a pohodlné kousky, je i neustálé čekání během castingů i samotných prací. Nikdo nechce deset hodin čekat v zákulisí přehlídky ve flitrových minišatech se škrábavou spodničkou. A na castingu je zase důležité, aby byla vidět postava modelky, aby si ji návrhář mohl dobře prohlédnout. Nikoho neoslní prapodivná kreace neurčitého střihu, návrhář chce vidět krásu modelky a ne její vkus případně nevkus. Klient je návrhář a nečeká, že se mu bude modelka chtít předvést ve svých návrzích nebo přespříliš výrazném stylingu. Navíc po pár desítkách castingů to většina modelek přestává tolik řešit a sází na své oblíbené a osvědčené kousky. Jaké to jsou? Co je mezi českými modelkami in? A po jakých módních kouscích touží? Na to jsem se zeptala několika z nich a podělím se s vámi o jejich odpovědi!

Alžběta Czerná @alzbeta.czerna / F|H Agency 

Kde nejraději nakupuješ? Topshop, Zara.
Nejoblíbenější outfit na castingy? Cokoliv barevného, co podtrhuje mou povahu. Něco, co mi udrží pozitivní energii, ať se děje, co se děje. 
Vysněný kousek, který si chceš koupit? Reebok instapump fury.
Must-have každého šatníku? Už dávno jsem se odklonila od nějakého takového daného dresscodu, takže hádám, že to bude pro každého asi něco trochu jiného. Ale pokud mluvíme o praktičnosti, tak rozhodně pohodlné boty pro každou příležitost! Jak na castingy, na kávu s kamarády, tak i na luxusní večeři a do klubu.

Barbora Uhrová @barbora_uhrova / Core Artist

Nejoblíbenější outfit na castingy? Řídím se heslem "keep it simple", takže tričko, džíny, tenisky a nějaký blazer nebo koženou bundu.
Nejlepší outfit do backstage? Mikina a kožené legíny. Něco, co se rychle obleče a je v tom pohodlně.
Vysněný kousek, který si chceš koupit? Birkin bag!
Must-have každého šatníku? Černý blazer.
Kde nejraději nakupuješ? Asos, Zara.



Laura Elena Vašinová @lrvasinova / Eskimo-Bohemia


Must-have každého šatníku? Pořádné kvalitní rifle, černé nebo klasické modré.
Vysněný kousek, který si chceš koupit? Jednou si chci určitě koupit kabelku Gucci.
Kde nejraději nakupuješ? Nejraději nakupuji jídlo. Konkrétně pak v Country Life a oblečení v Zara.
Nejoblíbenější outfit na castingy? Černý rolák a černé dlouhé slim rifle a černé kozačky.
Nejlepší outfit do backstage? Něco oversize.


Eliška Davidová @davidov_eli / Unique One


Nejlepší outfit do backstage? Něco hodně pohodlného, takže většinou overal. Párkrát jsem už šla i v teplákách.
Kde nejraději nakupuješ? Mango, Stradivarius a Reserved. V zahraničí mám ráda i Zara a občas kouknu i do Pull&Bear.
Vysněný kousek, který by sis přála? Vyloženě vysněného nemám nic, dost často měním názor. Teď jsem si vzpomněla, že podle mých osm let starých plánů bych se měla za rok vdávat v nádherných šatech od Vivienne Westwood. Aktuálně to spíš vidím na šaty Poner za dalších osm let. 
Must-have každého šatníku podle tebe? Dřív bych řekla černé jeany, teď jsem spíš pro černé kalhoty.



Nela Otáhalová @nelda.otahal / My Model Agency


V jakém obchodě nejraději nakupuješ? Já nejvíce nakupuji na e-shopu Freshlabels, kde se dá sehnat plno kousků udržitelné módy. Pak taky Girls Without Clothes, Donuts&Milk nebo v sekáči.
Co máš nejčastěji na sobě v zákulisí? Do backstage si vybírám pohodlné kousky, takže strečové džíny nebo volné teplákové kalhoty a nějakou měkkou mikinu.
Tvůj vysněný kousek, co si chceš jednou pořídit? Přímo vysněný kousek nemám, ale chtěla bych si časem pořídit nějaké hezké šaty od českého návrháře, které mi vydrží na celý život.
Must-have každého šatníku? Určitě pohodlné džíny, bílá volná košile a tílka v základních barvách.

Vanessa Šunderjuk @vanesslovesyou / Scouteen

Nejoblíbenější outfit na castingy? Ten, ve kterém budu co nejhubenější. Black skinny jeans, basic sleeve croptop nebo bílé tílko, kožený křivák, tenisky nebo boty na vysoké platformě.
Nejlepší outfit do backstage? Nějaký, který se neotlačí. Baggy pants, úplé triko nebo tílko a pohodlné boty.
Vysněný kousek, který by sis jednou přála vlastnit? Vysněných kousků mám opravdu mnoho a většinou se jedná o dražší kousky. Klasická černá Chanelka se zlatými detaily, Louis Vuitton batoh a ugly sneakers. Modrá péřová bunda Off-white, černý křivák Off-white, zelené lodičky Manolo Blahnik. Mám pokračovat?
Kde nejraději nakupuješ oblečení? Mám fobii z obchodů, takže se častému nakupování vyhýbám. Jednou za půl roku absolvuji velký nákup a pak už oblečení opět nechci vidět. Když už kamenný obchod tak Mango a Cos. Jinak nakupuji online z NA-KD a Topshop.

Anzhelika Urbash @angelangely / Pure model management

Kde nejraději nakupuješ oblečení? Nejčastěji nakupuji přes internet. Z kamenných obchodů pak vyhrává Zara a H&M.
Must-have každého šatníku? Černé jeany a tričko. Ty nosím nejraději na castingy
Vysněný kousek, co by sis jednou přála? Je toho hodně! Třeba Louboutin lodičky na vysokém podpatku!
Nejlepší outfit do backstage? Něco volnějšího, třeba tepláky a mikina.
net-a-porter.com

Šárka Halámková @halamkovaa

Must-have každého šatníku? Černé koktejlky, které nemám! Můžeš si k nim vzít lodičky i tenisky a vždycky budou vypadat super. A ještě nedám dopustit na plisované sukně.
Kde nejčastěji nakupuješ? Pietro Filipi, Zara, Mango.
Tvůj vysněný kousek, který si chceš koupit? Dlouho si brousím zuby na pantofle Hermès.
Nejlepší outfit do backstage? Župan! Nevím, jak to máš ty, ale já tam na sebe fakt hodím župan a už ho nesundám!
Nejoblíbenější castingový outfit? Jeany a basic tričko.


Kristýna Tulachová @kristyna_tulachova / Czechoslovak Models

Kde nejčastěji nakupuješ? Moc nenakupuji, spíš si svoje oblečení šiji sama.
Must-have každého šatníku? Oversize klasické bílé a černé tričko.
Vysněný kousek, který si chceš jednou koupit? Vesmírná kabelka Prada.
saksfifthavenue.com



Karolína Kociánová @k.kocianova / My Model Agency


Vysněný kousek, který si chceš koupit? Asi všechno od Tommy Hilfiger!
Kde nejčastěji nakupuješ? Reserved, Zara a H&M.
Tvůj oblíbený outfit na castingy? Černé úzké džíny, abych měla hubenější nohy a volné tričko.














Všem holkám ještě jednou moc děkuji za odpovědi! 

Komentáře