The taste of Italy

Minulý týden jsem se konečně rozhodla uvařit svoje první italské rizoto, které si moc ráda objednávám v restauracích. Jeho samotná příprava mě ale trošku odrazovala, protože jsem ji považovala za příliš zdlouhavou a složitou. Až potom, co jsem si koupila svůj oblíbený časopis o vaření Apetite a našla tam velmi zajímavý tip na novou prodejnu italských potravin v Praze, Dlouhá 14. Nejprve jsem si nebyla jistá, co si tam nakoupím, 
ale nakonec byly ingredience na risotto jasná volba. 


Last week I tried to cook my first italian risotto, which I like a lot in restaurants, but I've never tried to make it by myself before. A few days ago I bought my favorite magazine about cooking Apetite and I found there a tip for a new italian market, which really looked interesting, 
so I decided to go there to buy all ingredients for cooking risotto. 

Jeden balíček ochucené italské rýže Carnaroli vhodné právě na rizoto stál 139 korun. Příjemným překvapením, které jsem zjistila až doma, bylo že rýže obsahovala nejen příchuť ale i vývar, bez kterého se při vaření risotta neobejdete. Ale abych byla upřímná tak vývar si raději vařím sama, náhražky nepoužívám a ráda si přidávám svoje vlastní oblíbené ingredience. Můj počáteční strach z náročnosti přípravy tohoto jídla velmi rychle opadl a jediná složitá věc, na kterou by si měl člověk dát pozor, je dostatečné míchání, aby se rýže nepřipalovala. 


That place where I bought this rice is named Dlouha 14 (in Prague) and one of these packages of Carnaroli rice costed 139 czech crowns (around 5 dollars). Really nice thing about them is that they include chicken soup and some flavoring, but to be honest I prefer to cook my own soup and add my favorite ingredients. The only thing which can by hard for someone is that you really have to be careful to don't burn it.



Pro přípravu tří porcí dýňového rizota s kuřecím masem a mrkví budete potřebovat:
1 balení rýže Carnaroli (250 g)
Asi 1 litr vývaru
75 mililitrů bílého suchého vína
1 cibule
1-2 stroužky česneku (množstí podle velikosti)
1 větší mrkev
2 menší kuřecí prsa 
1-2 lžíce oleje na smažení
Kousek másla
Sůl a pepř, popřípadě další bylinky podle chuti
Nastrouhaný parmezán na posypání
Zeleninu, maso, a nebo například mořské plody lze přidávat podle vlastní chuti, což se mi na rizotu moc líbí, 
každý si ho může přizpůsobit podle sebe. 

1) Nejprve si připravíme kuřecí nebo zeleninový vývar.
2) Na oleji si v hrnci osmažíme cibuli, která samozřejmě nesmí zhnědnout. 
3) Po chvilce přidáme česnek a nadrobno nakrájenou mrkev a vše společně chvíli smažíme. 
4) Zvýšíme teplotu vařiče a přidáme rýži, kterou asi dvě minutky osmažíme společně s cibulovým základem. 
5) Dále přilijeme suché víno, které vmícháme do rýže. Rýže jej velmi rychle nasaje, a proto můžeme postupně přidávat vývar. 
Vše pečlivě promícháváme a vaříme asi 30 minut. 
6) V mezi čase si můžeme připravit kuřecí maso, které si nakrájíme na malé kousky, posypeme solí, pepřem a dalšími bylinkami podle chuti. 
Za pár minut jej máme orestované a můžeme jej opatrně vmíchat do hotového risotta.
7) Až dosáhneme správné konzistence a rýže je úplně měkká, můžeme vypnout vařič a vmíchat kousek másla. 
8) Rizoto podáváme s nastrouhaným parmezánem a vínem.
9) Dobrou chuť!



To prepare three servings of pumpkin risotto with chicken and carrots you will need:
1 package of Carnaroli rice (250 g)
One liter of chicken soup (broth)
75 ml of dry white wine
1 onion
1-2 cloves of garlic (depending on size)
1 large carrot
2 small chicken breasts
1-2 tablespoons of oil for frying
Small piece of butter
Salt and pepper or other herbs
Grated Parmesan cheese for sprinkling
Vegetables, meat, or seafood, for example, can be added according to your own taste, which I like a lot about risotto, 
because everyone can make it how they want.

1) Firstly you have to prepare the chicken or vegetable broth.
2) Fry the onion on the oil and be careful to don't burn it of course.
3) After a while, add the garlic and cut carrots into small pieces and fry everything together for a while.
4) Increase the temperature of the stove and add the rice. Fry it all for two or three minutes.
5) Next, pour in dry wine and mix it into the rice. Rice will absorb it very quickly, so you can start to  slowly add broth. 
Cook it for about 30 minutes, but you have to stir it sometimes.
6) At the time, you can prepare chicken meat that is cut into small pieces, sprinkle with salt, pepper and other herbs.
In a few minutes you have it fried and it can be gently stirred into the finished risotto.
7) When we reach the right consistency and the rice is quite soft, we can turn off the stove and mix in a bit of butter.
8) Served risotto with grated parmesan cheese and wine.
9) Bon appetite!

Komentáře